Een op de drie zzp’ers zet geen geld opzij voor inkomstenbelasting

 

Bijna een derde van de zzp’ers houdt geen rekening met de inkomstenbelasting en wacht tot het einde van het jaar om te zien hoeveel zij moeten betalen.

 

 

Sinds 1 maart is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen. Zelfstandigen zonder personeel zijn zelf verantwoordelijk voor de afdracht van hun inkomstenbelasting, maar bijna dertig procent zet hier geen geld voor opzij.

Dit kan leiden tot financiële problemen wanneer zij onverwacht een groot bedrag aan de Belastingdienst moeten betalen. Ongeveer een kwart van de zzp’ers reserveert wel maandelijks een vast percentage van de omzet op een aparte spaarrekening.

Daarnaast betaalt bijna een derde van de zelfstandigen hun voorlopige aanslag direct vanuit hun inkomen, zodat ze aan het einde van het jaar minder of niets hoeven bij te betalen. Een kleinere groep (tien procent) vraagt advies aan een boekhouder of accountant om het juiste bedrag te reserveren. Slechts een enkeling gebruikt een boekhoudprogramma dat automatisch berekent hoeveel geld opzij moet worden gezet.

Financieel kwetsbaar

Veel zzp’ers kampen met geldzorgen; ruim een kwart ervaart minimaal eens per maand financiële stress. Daarnaast heeft bijna een kwart geen spaargeld om tegenvallers op te vangen. Voor hen kan een onverwachte belastingaanslag dan ook snel tot problemen leiden.

Om de schade te beperken, heeft een op de elf zzp’ers ooit bewust een factuur niet opgegeven bij de belastingaangifte, bleek uit eerder onderzoek. Zelfstandigen doen er goed aan om tijdig geld opzij te zetten voor de belasting, “in plaats van de kop in het zand te steken en af te wachten wat de schade is.”

Zzp’ers kunnen hiervoor advies inwinnen bij een boekhouder of accountant, of gebruikmaken van een boekhoudprogramma dat de benodigde reservering automatisch berekent.