De Eerste Kamer heeft op 17 december jl. ingestemd met de wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2025. Vooruitlopend op goedkeuring door de Koning en publicatie van de wetten, geeft het ministerie van Financiën alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 2025.
De Belastingdienst gaat, zoals al langer bekend is, de regels tegen schijnzelfstandigheid vanaf 2025 weer volledig handhaven. Op aandringen van de Tweede Kamer worden hiervoor het komende jaar echter nog geen boetes uitgedeeld. Werkgevers kunnen een naheffing krijgen als zij zzp’ers inschakelen voor werk dat in loondienst gedaan zou moeten worden.
Door de herinvoering van een derde schijf in de inkomstenbelasting gaan alle werkenden over het eerste deel van hun inkomen (tot 38.441 euro) minder belasting betalen. Dit voordeel wordt voor de minst verdienenden overigens deels tenietgedaan door een verlaging van de algemene heffingskorting.
Het wettelijk minimumloon stijgt zoals gebruikelijk mee met de gemiddelde ontwikkeling van de cao-lonen en gaat van 13,68 euro naar 14,06 euro (bruto) per uur. Ook de aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW en de WIA , stijgen mee.
Ondernemingen
Voor grote bedrijven komt er een versoepeling van de renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting (vpb). Bedrijven kunnen voortaan tot 24,5 procent aan rente-uitgaven aftrekken van de belastbare winst; dat was maximaal twintig procent.
De eerdere versobering van de expatregeling wordt aangepast; expats kunnen vanaf 2027 gedurende vijf jaar een onbelaste vergoeding van 27 procent van hun loon ontvangen. Ook wordt vanaf 2027 de salarisnorm verhoogd.
Een aantal versoberingen worden geheel of deels teruggedraaid, zodat ondernemers minder belasting over hun winst betalen. De mkb-winstvrijstelling gaat van 13,31 naar 12,7 procent. Het hoge tarief in box 2 gaat van 33 terug naar 31 procent.
Andere wijzigingen
De huren in de vrije sector mogen komend jaar met maximaal 4,1 procent omhoog. Voor de middenhuur geldt een maximale huurstijging van 7,7 procent.
De meeste werkende ouders krijgen een groter deel van de kosten die zij maken voor kinderopvang vergoed. Ook de maximale uurprijs die vergoed wordt, gaat omhoog. Het kindgebonden budget en de kinderbijslag stijgen eveneens.
De belasting op prijzen van loterijen in het casino of andere kansspelen gaat omhoog van 30,5 naar 34,2 procent. Dit geldt alleen voor prijzen boven de 449 euro.
De wetsvoorstellen in het Belastingplan 2025 treden pas in werking als de Koning deze heeft goedgekeurd en de wet ook is gepubliceerd.